Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuwontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.
Meer dan 100 jaar later (laat het even bezinken) is het in deze 21eeeuw jammer genoeg nog altijd niet gewoon dat mannen en vrouwen hetzelfde behandeld worden. Belangrijk dus om aandacht te blijven besteden aan internationale vrouwendag. Laten we hopen dat we deze dag op een bepaald moment in de toekomst – hoe eerder hoe beter – niet meer nodig hebben of alleen misschien nog als reminder aan ‘hoe het vroeger was’.
Als we bij Impact kijken naar gelijkheid dan is er voor ons geen onderscheid naar man of vrouw, jongen of meisje. We zien alleen atleten, die stuk voor stuk bezig zijn met het verbeteren van zichzelf en elkaar daarbij helpen. Geen onderscheid.
We verwachten van vrouwen net zoveel als van de mannen. Mannen horen zich niet in te houden omdat ze met een vrouw trainen. Aanpassen doen we alleen aan het niveau van de persoon waarmee we trainen. Trouwens, zet mij in een CrossFit klas en iedere vrouwelijke CrossFit Atleet streeft mij eenvoudig voorbij!! Sommige dames atleten bij Impact hebben daarbij een dermate hoog niveau waar veel mannelijke atleten alleen van kunnen dromen. Dus wat nou onderscheid naar man en vrouw! Er is alleen onderscheid in wat je kan als atleet en hoe je je nog kan en wil ontwikkelen.
De laatste weken gaat een nieuwe video van Nike viral. Deze commercial van Nike weet veel mensen te raken. Het doel is vooral de vrouwelijke sportclichés te ontkrachten. In de spot genaamd ‘Dream Crazier’ zijn er tal van momenten te zien van de grootste vrouwelijke atleten ter wereld. De campagnespot haalt vooral het seksisme tegen vrouwen aan. “Als we emoties tonen, zijn we dramatisch. Als we tegen mannen willen spelen, zijn we gestoord. En als we dromen van gelijke kansen, zijn dat waanideeën. Als we ergens voor staan, zijn we ‘losgeslagen’. Als we te goed zijn, is er iets mis met ons. En als we boos zijn, zijn we hysterisch, irrationeel, of gewoon gek.”
Het is een fantastische video, alleen jammer dat zo’n boodschap – in deze tijd – nog altijd nodig is. Maar vanuit het principe ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’ hopen we dat deze boodschap binnen Impact overbodig is en dat iedereen elkaar vooral ziet als atleet met dezelfde ‘rechten en plichten’, namelijk:
“Train, show up, get better, have fun”
Voor ons is iedereen gelijk binnen onze Impact familie.
#ohanameansfamily #heldinnen #helden #Impactsportsacademy