Nieuws

“Het Impact gevoel”

Door: Ronald Palte. 

Recent vroeg iemand mij wat er zo leuk was aan sporten bij Impact Sports Academy. Opeens was ik me ervan bewust dat ik inmiddels 4 jaar sport bij Impact. Dat is voor mij niet gewoon als ik naar mijn sport verleden kijk. Het antwoord kon ik niet met een paar woorden beschrijven, want het heeft te maken met gevoel en zoals bekend kun je gevoelens alleen omschrijven.

Hoe is het dan toch zo gekomen?

Om het goed te begrijpen moet je eigenlijk meer weten van mijn sport geschiedenis. Als je dat niet erg interesseert kun je nu verder stoppen met lezen want daar gaat zo’n beetje de rest van deze blog over. Ik moet dat alleen wel vertellen om het gevoel over te brengen, maar even goede vrienden als je nu afhaakt.

Dienstplichtig Sergeant Sportinstructeur

Je bent er nog? Fijn! Daar gaat ‘ie dan. Ik ben nooit een geweldige sporter geweest. Op school viel ik op z’n best in “de middenmoot”. Ik kon wel meedoen, maar was nooit heel erg goed. Wel had ik interesse in sporten dus deed ik wel altijd mee als er ergens iets te doen was maar inschrijven bij een sportvereniging was vaak wel een drempel. Ik bleef ook nooit lang lid van een sportvereniging terwijl in veel gevallen de contributie wel voor minimaal een jaar betaald moest worden. Het langste dat ik mij kan herinneren was mijn lidmaatschap bij “Shaolin Kempo” in Rotterdam waar ik 2 jaar heb getraind. Later vond ik het geweldig dat ik tijdens mijn (toen nog verplichte) diensttijd werd opgeleid tot sergeant sportinstructeur. Omdat je als sportinstructeur niet alleen de techniek moet kunnen uitleggen, maar vooral ook moet laten zien (zeker als een heel peloton naar je staat te kijken), heb ik heel wat uurtjes geoefend. Daardoor verbeterde niet alleen mijn conditie sterk, maar maakte ik ook kennis met veel verschillende sporten. Volleybal, basketbal, touwklimmen, voetbal, badminton, tennis, hardlopen, zwemmen, rugby, verspringen, hoogspringen, etc.

Fitness

Na mijn diensttijd echter (ik was ongeveer 22) is het beoefenen van sport op een (zeer) laag pitje komen te staan. Af en toe een partijtje squash of badminton, maar veel meer ook niet. Ik voelde mij goed dus had ook niet het gevoel dat ik zo nodig iets moest doen. Inmiddels getrouwd met 2 opgroeiende dochters, besloot ik zo rond eind jaren ’90 toch eens wat aan mijn conditie te gaan doen. Ik werd lid van een fitnessclub (wie kent Megasport nog?). Weliswaar was het abonnement voor minimaal 1 jaar, maar ik was vastbesloten dat ik dat ging volmaken.

Vol goede moed begon ik daar met diverse oefeningen. Fietsen, roeien, benchpress, legpress, noem maar op. Er stonden heel veel fraaie machines en overal hingen tv’s. Achteraf had ik moeten begrijpen dat fitness op zichzelf blijkbaar zo saai is, dat je er tv bij moet kijken om je gedachten nog ergens mee bezig te houden. Naar mate de tijd vorderde kreeg ik steeds minder zin om te gaan sporten, maar ja…ik had wel betaald voor 1 heel jaar, dus toch maar er naartoe. Wel merkte ik zelf al dat ik de oefeningen steeds een beetje lichter maakte en de oefeningen die heel zwaar waren ging mijden. Er was niemand die bepaalde welke oefeningen ik deed of mij aanspoorde tijdens de oefeningen. Ik was mijn jaar aan het volmaken, zodat ik niet het gevoel had dat ik voor niets had betaald, maar echt gemotiveerd was ik niet meer. Het mag duidelijk zijn dat ik mijn inschrijving niet heb verlengd.

Impact Sports Academy

In de jaren erna heb ik buiten auto-racen en een incidenteel potje squash geen noemenswaardige sportactiviteiten ondernomen. Totdat ik in januari 2012 een flyer op mat kreeg van Impact Sports Academy. Het zat niet ver uit de buurt en ook kon je het abonnement per maand opzeggen. Daarnaast zou je de eerste maand gratis sporten als je bij een van de eerste inschrijvers behoorde. Dat was voor mij wel voldoende motivatie om eens te gaan kijken op de open dag.

Bij binnenkomst viel direct de boomlange, metersbrede gast op die breedlachend achter de balie stond en mij hartelijk verwelkomde. Het bleek Ernie te zijn. Hij was de eigenaar van de sportschool samen met Gert-Jan. Groot was de locatie van Impact toen nog niet, maar daardoor had het ook wel een gezellige sfeer en nergens tv’s te bekennen. Na wat uitleg gekregen te hebben over de verschillende sporten die er te doen zijn, besloot ik dan ook maar direct in te schrijven. Ik hoorde bij de eerste inschrijvers dus die eerste maand gratis had ik al gelijk te pakken. Ik besloot op 4 dagen in de week te gaan sporten want ik wilde echt wel snel spiermassa opbouwen en gewicht verliezen. Boksen op maandag en woensdag, Krav Maga op dinsdag en x-training donderdag.

Boksen

De eerste boksles, bleek een privé les. Er waren nog geen andere inschijvers aanwezig, dus kreeg ik 1 op 1 les van Ernie. Ik had het niet verwacht maar er komt toch echt heel wat techniek kijken bij het boksen. Al snel kwamen er meer mensen op de verschillende lessen en werd het steeds gezelliger. Aangezien je boksen en Krav Maga met een ander doet, praat je ook met die ander. Eerst over de oefening, later ook over allerlei andere dingen. Zo leer je snel mensen kennen. Ernie’s lessen zijn altijd met humor doorspekt wat er tevens voor zorgt dat er ook regelmatig gelachen wordt. Prima sfeertje dus, maar wel stevig doortrainen.

CrossFit

Na verloop van tijd kwamen er ook andere instructeurs bij in de diverse takken van sport. Miranda was er al vanaf het begin. Goed lachs en altijd in voor een gezellig praatje. Na enige tijd werd Impact een officiele Crossfit box. Mickey, inmiddels mede-eigenaar, is de drijvende kracht achter de Crossfit lessen. Crossfit bleek voor mij de perfecte tak van sport. Je traint in een groep, maar toch individueel. Er zit een competitie element in, maar je hoeft toch niet bang te zijn dat je anderen ophoud omdat je niet kunt meekomen.  Ondertussen zijn er meerdere instructeurs die Crossfit les geven. Het leuke daarvan is dan weer, dat iedere instructeur de lessen weer wat anders opbouwd en andere variaties heeft van de verschillende oefeningen.

Lokatie

Niet alleen veranderde in de loop der tijd de samenstelling van de groep instructeurs (buiten de vaste crew) maar ook de lokatie. Regelmatig werden delen van de ruimte verbouwd, uitgebreidt of anders ingedeeld. Zelfs de lokatie werd een paar keer veranderd. De eerste keer “slechts” 1 deur verder, maar recent zelfs naar een geheel nieuwe lokatie met veel meer ruimte (met name in de hoogte) en een betere indeling. Omdat de huidige lokatie wel meer hoogte bood maar niet meer vloeroppervlak, werd kort na de verhuizing de ruimte weer verbouwd en kwam er een verdiepingsvloer in die het vloeroppervlak aanzienlijk heeft vergroot. Ook bij de verhuizingen en verbouwingen wordt het duidelijk dat onze sporters zich echt bij Impact betrokken voelen. Veel mensen komen in wat vrije uurtjes even helpen met de verbouwing of verhuizing. Kortom: we hebben nu echt een geweldig fijne lokatie met een goede indeling en voldoende vloeroppervlak voor de diverse sporten.

Het feit dat je dit tot hier hebt gelezen geeft wel aan dat je mogelijk al bij Impact Sports Academy traint of dat je geinteresseerd bent om daar te gaan sporten. In dit laatste geval wil ik je aanraden om echt en keer langs te komen. Je zult zien dat ik niet heb overdreven. Vraag gerust naar mij of spreek een van de andere sporters aan. Je zult zien dat een ieder je vriendelijk te woord zal staan. Train ook gerust een keer een proeflesje mee. Dan kun je het zelf ervaren hoe het is om in een groep te trainen en toch voornamelijk met jezelf bezig te zijn onder aanmoediging van de trainer en anderen. Dan komt dat gevoel wat ik heb geprobeerd te beschrijven vanzelf. Voor mij is dit dé manier van sporten met CrossFit als mijn favoriet.

Blog voor Impact Sports Academy door Ronald PalteRonald Palte (55) is getrouwd, heeft 2 dochters en woont in Breda. Ronald is in het dagelijkse leven IT-projectmanager bij CEVA Logistics en traint inmiddels 4 jaar bij Impact.