Nieuws

Op zoek naar een sportschool

Na enkele jaren niets gedaan te hebben aan mijn lichamelijke conditie vond ik het weer tijd om iets te gaan doen. Nu weet ik van mezelf dat ik, na een dag werk, liever op de bank neerplof dan dat ik ga sporten. Ook weet ik dat ik ‘niet handig’ ben met sporters die macho-gedrag vertonen en ben ik allergisch voor poezen-gedrag. Het moet dus een sportschool zijn die aantrekkelijker is dan mijn bank, waar ik plezier heb, waar het gezellig is en waar mensen lesgeven/sporten die mij weten te motiveren zodat ik blijf komen. Best wel wat eisen dus.

Dat het iets van een vechtsport zou worden, wist ik al. Maar wat precies en waar…geen idée. Op youtube zag ik een filmpje over krav maga en na wat zoekwerk kwam ik op de website van Impact terecht. Op de site staat: Bij Impact Sports Academy staan gezelligheid, een goede sfeer en hard trainen voorop. Bij ons is iedereen gelijk en voor ego’s of stoer gedrag is bij ons geen plaats. Ons uitgangspunt is elkaar helpen en elkaar respecteren. “Ha! Right in the feels!” riep ik hardop. Diezelfde avond ben ik gaan kijken (Impact zat toen nog aan de Teteringsedijk) en op dat moment was er een les krav maga bezig.

Toen ik binnenliep zag ik een paar mensen sporten onder begeleiding van een sportieve vrouw die me glimlachend aankeek, achter de toonbank stond een boom van een kerel met kortgeschoren haar en een nek zo gespierd dat deze ongeveer dezelfde omtrek moest hebben als mijn bovenbeen. ‘Och jee, toch niet wéér zo’n patser…’ dacht ik. Tien seconden later bleek deze gedachte verre van juist, wat een goedaardige en vriendelijke reus. Hij bleek de eigenaar van deze sportschool te zijn. Ik keek wat verder en zag een tiental mensen losgaan op stootkussens. Het viel me op dat dit niet de cliché ‘spierbundels’ waren. Sterker nog, op straat zou menig persoon er geen stuiver voor geven als het gaat om een vechtpartij. Maar wat een vechters, daar kan men zich lelijk in vergissen. Iedereen had duidelijk plezier en de sfeer was gemoedelijk.

Ik was om. Ik ga hier sporten. Waarom? De eerste minuten zijn het belangrijkst. Bij mij althans. Het voelt òf wel goed, òf niet. Er liepen geen opgefokte testosteronnetjes of gillende eierstokken rond. Ik werd niet van top-tot-teen gescreend met zo’n wat-kom-jij-hier-doen blik. Toen ik binnenkwam werd ik door iedereen vriendelijk begroet. Er wordt keihard getraind en naast de trainingen is er ook nog ruimte voor een gezellig praatje. Daarom.

 

Tamara

Tamara

Tamara Siegers (41) woont in Breda, is getrouwd met John, moeder van Ephraïm (10) en Noa (7), werkt als uitvaartverzorgster en traint (krav maga) sinds maart 2013 bij Impact Sports Academy.