Nieuws

Wat ‘Ohana’ betekent voor mij en Impact

Ohana

De term ʻOhana’ vormt een element binnen de Hawaïaanse cultuur en betekent ‘familie’ in de breedste zin van het woord. De familie kan zodoende slaan op bloedverwanten, adoptieve relaties of ander soorten relaties. Het benadrukt dat families één zijn en dat familieleden samen moeten werken en elkaar niet moeten vergeten.

De term Ohana heb ik leren kennen door mijn kinderen. Patchouly, Santana en Gibson, inmiddels 18, 15 en 14 jaar, waren 7, 4 en 3 toen zij afscheid hebben moeten nemen van hun moeder. In die tijd kwam de disneyfilm Lilo en stitch uit. De film verteld het verhaal; van een grote zus die achter bleef met haar jongere zusje. Deze film hebben wij destijds echt grijs gedraaid, een echte aanrader zelfs nu nog. De rode draad is Ohana, Familie, dat we altijd verbonden zullen zijn en dat we om die reden er altijd voor elkaar zullen zijn.

Zo is dat ook wel een beetje met CrossFit bij Impact, vind ik. Sommigen van ons hebben er niet eens voor gekozen om CrossFitter te zijn. zij hebben gewoon het geluk of de pech gehad dat zij al vroeg bij impact trainden en zo doende aan de wieg van Impact CrossFit.

In het begin heette het nog X-training. Toen ik er later bij kwam waren we er al snel over uit. We moeten niet gewoon maar van alles wat doen, maar wilden een duidelijke lijn met een duidelijke doel en duidelijke voorwaarden om het beste uit een ieder te halen die bij ons komt trainen. CrossFit it is!

Als wij dit willen leren dan willen wij dat natuurlijk van en bij de beste leren. Reebock CrossFit 020 van Erwin van Beek was snel gevonden. In die tijd was het alleen Erwin van Beek die als Nederlander het podium van de Open in de States gehaald heeft. “If you want to be the best, train with the best”. Een intensieve stageperiode werd gestart en al snel waren wij het met elkaar eens, er moest een soort van samenwerking komen. Het Coachings Development Traject powered by RCF 020 was geboren.

CrossFit ‘community’

We waren nog geen 3 maanden bezig en een groot deel van de CrossFit community struikelde over het feit dat deze samenwerking tot stand was gekomen. Dit omdat wij als trainers nog niet level 1 gecertificeerd waren. Om maar niet negatief in het daglicht te komen voor zowel Erwin van Beek als voor ons hebben wij de samenwerking bevroren en afgesproken dat wij eerst het Level 1 zouden halen. Inmiddels is dat door Miranda, Santino en mijzelf succesvol behaald.

Hierdoor is voor mij persoonlijk een soort van allergie ontstaan naar het woordje ‘community’. De betekenis van ‘community’ is simpelweg een groep mensen die zich met elkaar verbinden omdat ze gemeenschappelijke interesses en waarden hebben (Foux, 2005). Via een community krijgen members de gelegenheid om informatie met elkaar uit te wisselen en sociale contacten op te bouwen en ze te onderhouden. Vaak vond ik de contacten op social media echter neerbuigend en weinig opbouwend. Ik heb me toen voorgenomen om, wanneer wij zelf een officiële CrossFit affiliation zouden zijn, hierin anders te zijn.

Inmiddels zijn wij ons 2e jaar als affiliation in gegaan en hebben wij een leuke gezellige groep mensen bij elkaar gekregen die bij ons komt trainen. Heel divers, van jong tot oud, horecamedewerkers die tot laat in de avond moeten werken, moeders die hun kinderen eerst naar school brengen om in de ochtenden te kunnen trainen, studenten, zorgpersoneel, politie, justitie, defensie, hulpverleners, kappers/kapsters, kleinondernemers, vaders, moeders noem het maar op. Iedereen is welkom en iedereen kan op zijn eigen niveau hard trainen.

Niet alleen, maar samen !

We hebben het dus over Ohana…wij zijn ervoor elkaar. Elkaar supporten als je eerder klaar bent, samen de spullen opruimen en positieve feedback en aandacht voor elkaar. Ohana is geboren. Niemand blijft achter. Wij Crossfitten niet alleen… wij leren elkaar ook steeds beter kennen als mens en halen het beste uit ons zelf en uit de ander naar boven.

Zoiets kun je niet alleen doen, daar hebben wij elkaar echt voor nodig en elkaars goedvinden.

Een van onze atleten bijvoorbeeld. Al een fitte baas bij binnenkomst maar op technisch gebied nog een hoop te leren. Echt iemand die voor zichzelf traint en zich niet makkelijk iets liet vertellen door ons als trainers. Diep zitten in de squat lukte niet. Als ik hem een boks wilde geven (de high 5 bij andere boxen) kreeg ik er één maar daar moest ik wel moeite voor doen. Ik heb besloten dit elke keer te bijven doen. Iedere training altijd even aardig, even streng en consequent. Altijd kwam ik mijn boks halen of hem zijn boks geven omdat hij wederom lekker hard had gewerkt en bleef hem coachen op zijn squats ook al wilde hij het niet horen.

Inmiddels behoort hij tot 1 van de fitste altleten van Impact, maakt wallballs en squats “ass to the grass”, ervaart aanwijzingen als ondersteunend, geeft iedereen een boks en is onmisbaar geworden binnen onze sportschool. Hij wil soms nog iets wat haastig (dus minder netjes) zijn in de movements maar dat komt door zijn gretigheid om de wods eruit te knallen. Wat ben ik blij dat ik zo iemand in mijn groep heb. Ik heb veel van hem geleerd en ik hoop hij ook van mij. En zo hebben wij ruim honderd van dit soort voorbeelden. Zo doen we dat, wij leren van elkaar, trainen met elkaar, delen met elkaar, gaan samen door dezelfde dieptes, zorgen voor elkaar en trekken elkaar over de eindstreep. Sterk, zwak, groot, klein, dik, dun, zwart, wit etc…

ʻOhana betekent “familie” in de breedste zin van het woord. Het benadrukt dat families één zijn en dat familieleden samen moeten werken en elkaar niet moeten vergeten.

Net als in iedere familie..hebben wij onze ups en downs. Met de een kunnen we het misschien goed vinden en met de ander wat minder. Maar wanneer we voor ogen blijven houden dat we familie zijn dan is het waard om samen te blijven werken en zullen wij elkaar nooit vergeten.

Vind je dat moeilijk? Kom het een keer bij ons oefenen. Daarnaast word je ook nog eens fit door al dat Crossfitten. 😉

27 februari hebben wij weer een ohana (rookie) dag van 9 tot 13u . Wandel binnen en drink met ons een kopje thee of koffie

321GO

Mickey

Mickey

Mickey Hinoke (44) woont in Breda, samen met Deborah en is vader van Patchouly, Santana en Gibson. Mickey is mede-eigenaar van Impact Sports Academy en geeft bij Impact met veel plezier en voldoening les in CrossFit en KidsFit.