Inzicht in je slaappatroon
Meetbaar met het Polar sporthorloge dat je van ons tijdelijke in bruikleen krijgt.
Meetbaar met het Polar sporthorloge dat je van ons tijdelijke in bruikleen krijgt.
Met het Polar sporthorloge kan je ook je eigen slaappatroon ‘meten’. Als je het horloge gedurende de nacht om je pols houdt krijg je na afloop van de nacht inzicht in je slaappatroon. De Polar software meet automatisch de hoeveelheid slaap en de kwaliteit van je slaap. De functie combineert je slaapduur en je slaapkwaliteit tot één overzichtelijke waarde, je slaapscore. Je slaapscore vertelt je hoe goed je hebt geslapen vergeleken met de indicatoren van een goede nachtrust volgens de actuele slaapwetenschap.
Slaap speelt een belangrijke rol bij optimaal herstel. Veel van de herstelfuncties van het lichaam, zoals spiergroei en weefselherstel, vinden vooral tijdens de slaap plaats. Slaap is ook belangrijk voor je herstel op het mentale vlak: de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap hebben een grote invloed op het leervermogen en het geheugen, en ook op humeur en motivatie.
Door naar je slaappatroon te kijken (in de eerste 2 weken) kunnen we inschatten hoe het herstel van je lichaam verloopt na een intensieve(re) PT sessie. Maar je slaappatroon heeft ook invloed op bijvoorbeeld je eetpatroon. Lees hieronder meer over wat er gebeurt terwijl je slaapt en wat slaaptekort kan betekenen.
We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Zonde van je tijd? Zeker niet, want slapen is erg belangrijk voor zowel het lichamelijke als geestelijke herstel.
Tijdens de slaapcyclus zakt de lichaamstemperatuur. Dat helpt je lichaam om de slaapmodus optimaal in te gaan. Rond vier uur ’s nachts is je temperatuur één graad lager dan overdag. Wanneer het ochtend wordt stijgt je temperatuur waardoor je lichaam ‘weet’ dat het tijd is om op te staan.
Als je slaapkamer te warm of te koud is kan dat het slaapritme verstoren. Je wordt vaker wakker wanneer je het koud hebt en nare dromen nemen toe wanneer je het te warm hebt. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden. Bij welke temperatuur je zelf het beste slaapt verschilt per persoon. Doorgaans slaper vrouwen graag op een iets warmere kamer dan mannen. Ook magere mensen geven vaker de voorkeur aan een iets hogere temperatuur dan mensen met overgewicht.
Wat zijn de gevolgen?
Wie regelmatig slecht slaapt, bouwt al snel een slaaptekort op, ofwel een ‘slaapschuld’. De ‘slaapschuld’ is het opgebouwde slaaptekort over een bepaalde periode. Er wordt vaak gedacht dat dit tekort wel even ingehaald kan worden in het weekend, maar jammer genoeg werkt het niet zo. Hoewel je lichaam zichzelf probeert te herstellen, herstel je nooit helemaal van een slaapschuld. Even bijslapen in het weekend kan je wel beter laten voelen, maar het voorkomt niet langetermijngevolgen die al opgebouwd is. Zo is uit onderzoek gebleken dat chronisch slaaptekort het risico op hartfalen, een hoge bloeddruk, diabetes type II, overgewicht en een beroerte kan veroorzaken. Een tekort aan slaap leidt tot aanmaak van stresshormonen, wat onder andere tot gevolg heeft dat je vet op gaat slaan.
Onderzoek van Amerikaanse en Canadese wetenschappers heeft aangetoond dat je voldoende moet slapen om je eetlust en dus ook je voedselinname onder controle te houden!
De beste manier om erachter te komen of je genoeg slaapt is door goed te luisteren naar je eigen lichaam. Zodra je merkt overdag vermoeid(er) te zijn en vroeg in de avond al naar bed wil, dan kun je er van op aan dat je te weinig slaap krijgt. Een makkelijke manier om te weten hoeveel slaap je nodig hebt is door de wekker uit te zetten en naar bed te gaan zodra je moe bent en op te staan zodra je wakker wordt.
De slaapduur van iemand wordt bepaald door genetische aanleg en allerlei externe factoren. Externe factoren zoals bijvoorbeeld geslacht, leeftijd en wat je op een dag doet zorgen voor een hoge of minder hoge slaapdruk. Iemand die op een dag echt veel doet, zowel fysiek als geestelijk, heeft over het algemeen iets meer slaap nodig. De meeste mensen hebben tussen de zeven en negen uur slaap nodig per nacht. Er wordt daarbij onderscheidt gemaakt naar kortslapers (zeven uur slaap), middellange slapers (acht uur slaap) en langslapers (9 uur slaap). De meeste mensen (acht op de tien) vallen in de groep middellange slapers en hebben dus 8 uur slaap per nacht nodig. Slechts één procent van de mensen functioneert goed met minder dan zes of zeven uur slaap per nacht.
Wat kun je zelf doen om goed te slapen? Probeer in ieder geval jezelf goede slaapgewoonten aan te leren, zoals:
Om te kijken of de klik er is met onze personal trainers nodigen we je uit om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen. Je zit nog nergens aan vast. Het enige dat het je kost is wat van je (kostbare) tijd.
Dus … vind jij dat het nu tijd is voor een ommekeer of een volgende stap? Wacht dan niet langer en vraag vrijblijvend een gratis en geheel vrijblijvend persoonlijk kennismakingsgesprek aan voor een Personal Training traject middels onderstaand contactformulier. Jouw committent en onze manier van persoonlijke coaching op maat vormen de ideale combinatie die simpelweg leidt tot het boeken van het GEWENSTE RESULTAAT!