MMA (Mixed Martial Arts)

mma breda

MMA Breda @ Impact Sports Academy

MMA: fullcontact vechtsport

MMA – ook wel bekend onder de naam Mixed Martial Arts – is een fullcontact vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten. Denk hierbij vooral aan Braziliaans Jiu Jitu, worstelen, Luta Livre, Kick- of Thaiboksen. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht. Het grote verschil met “gangbare” vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot- en traptechnieken, elleboog- en knietechnieken, tot klem- en wurgtechnieken.

Veruit de meeste vechters hebben een achtergrond in het thai- of kickboksen, Braziliaans jiujitsu of Grieks-Romeins worstelen. Deze stijlen zijn effectief gebleken. Zeker in het begin van het MMA bleek dat de ‘grappler’ (worstelaar/grondvechter) het vaak won van de striker, oftewel de staande vechter. Karateka’s, boksers en kickboksers die de overstap naar MMA maken zijn dus niet altijd succesvol omdat in MMA naast het staande gevecht het grondgevecht en de clinch belangrijk zijn. Het vuistgevecht vormt echter wel een uiterst belangrijk onderdeel van het MMA-totaalbeeld, vooral nu elke vechter bekend is met het grondgevecht, en het steeds meer om het atletisme van de individu gaat, en niet langer over wie de beste vechtsport beoefent. Veel vechtsporters kiezen vaak nog een tweede of later een derde vechtsport, om hun vaardigheden te vergroten. Op sportscholen wordt vaak in diverse vechtkunsten en vechtsporten lesgegeven. Er zijn ook vechtsporters die trouw dezelfde vechtsport aanhouden. Dit kan een nadeel zijn bij MMA, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De technieken die in het MMA gebruikt worden kunnen verdeeld worden in zogenaamde ”striking” technieken, zijnde knieën, stoten, trappen en ”grappling” technieken, zijnde grepen, worpen, clinchen en takedowns. Deze technieken worden op verschillende manieren gebruikt. Er zijn 3 hoofdstijlen:

 • Stand-up: voornamelijk boksen, thaiboksen of full-contact karate.
 • Clinch: freestyle worstelen, Sambo of Judo.
 • Ground: Braziliaans Jiu-Jitsu, shoot worstelen, Luta Livre, catch wrestling, Judo of Sambo.

MMA in zijn huidige vorm is populair geworden door het Ultimate Fighting Championship (UFC) in 1993. Het oorspronkelijke doel was de meest effectieve manier van vechten vinden voor ongewapende gevechten. Verschillende vechtsporten streden in dit toernooi om de eerste plaats. De deelnemers hebben zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.

In wedstrijdvorm is van een echt vrij gevecht nooit sprake in MMA grappling. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Regels zijn ingevoerd om de gezondheid van de vechters te beschermen én om de sport ook polulairder te maken voor het grote publiek. Daarnaast zorgen deze regels er ook voor dat MMA een sport is en niet een barbaarse vechtpartij in een kooi. Er is een algemeen verbod op bijten, trappen/stoten naar het kruis, kopstoten, richten op de ogen en gewrichten.

Let op: het MMA is geen puur zelfverdedigingsprogramma. Wilt u zelfverdedigingstechnieken leren dan raden wij u het Krav Maga programma aan. Krav Maga is puur gericht op zelfverdediging waarbij alles is toegestaan. Bij de Fight Club programma’s houden we ons aan de regels die gelden in de ring. Onthoud dus goed dat de straat en de ring twee verschillende werelden zijn !!

MMA lessen te Breda bij Impact Sports Academy

Bij Impact kunt u het MMA beoefenen. Bij Impact oefenen zowel recreatieve vechters als wedstrijd wedstrijdvechters. De lessen worden verzorgt door instructeurs van “Combat Brothers BJJ x MMA“.

Gezien dat het een vechtsport is met een breed scala aan technieken, focussen we bij onze MMA lessen veel op herhalingen van fundamentele technieken. Alle drie aspecten (staand/clinch/grondwerk) worden beoefend en proberen we in praktijk te brengen door te sparren. De BJJ en Grappling lessen zijn daarbij van toegevoegde waarde voor het grond- en clinch aspect.

Structuur les:

 1. Techniek staand / clinch / grondwerk
 2. Sparren

Een keer meedoen met een MMA les?

LET OP: om deel te nemen aan een MMA (proef)les verwachten we dat je beschikt over minimaal 3 maanden ervaring met Braziliaans Jiu Jitsu of Grappling. Heb je deze ervaring niet dan kun je bij ons eerst gedurende drie maanden de BJJ of Grappling lessen volgen om vervolgens een keer mee te doen met een MMA les. 

Indien u geïnteresseerd bent in het volgen van één van de door ons aangeboden sporten kunt u uiteraard lang komen en kijken, maar u kunt ook gewoon een proefles volgen. Geen betere manier om er achter te komen of de desbetreffende sport iets voor u is dan om gewoon mee te trainen. We willen u wel verzoeken om van te voren – via de mail of via onderstaand proeflesformulier – aan te geven dat u een proefles wilt komen volgen. Dit zodat we de instructeur op de hoogte kunnen brengen dat hij iemand voor een proefles kan verwachten.

Dus wilt u een keer een proefles volgen, dan willen wij u vragen om dit ons kenbaar te maken via onderstaand proeflesformulier.  Dan kijken wij of er voor die specifieke les nog plaats is en kunnen we een plaats in de les voor je reserveren (indien reserveren noodzakelijk is).

Proefles aanvragen

Via dit formulier is een proefles bij Impact Sports Academy aan te vragen.
 • Hier kunt u aangeven voor welke les u een proefles wilt volgen. U kunt meerdere lessen selecteren.
 • Hier kunt u aangeven op welke dag(en) u een proefles wilt volgen. Niet alle lessen worden iedere dag gegeven. Check dus ons lesrooster om te zien wanneer een les gegeven wordt.
 • :
  Hier kunt u eventueel een voorkeur voor een tijdstip aangeven. Voor zover dat mogelijk is zullen we dat proberen aan te houden voor uw proefles. Graag 24-uurs notatie gebruiken (20.00 uur is acht uur 's avonds).
 • Heeft u nog een specifieke vraag of opmerking, dan kunt u die hier plaatsen.

.

Vereiste sportkleding voor een (proef)les Submission Grappling

 • Shorts (zonder zakken en/of ritsen
 • T-shirt of rashguard (voorkeur)
 • Handschoenen (kickboks & mma handschoenen)
 • Scheenbeschermer

 

MMA @ Impact Sports Academy te Breda. Powered by Combat Brothers BJJ & MMA.

 

Tarieven / abonnementsvormen

Wij hanteren een drietal abonnementen, namelijk een All Inclusive abonnement, een All Inclusive Plus abonnement en een Fight Club abonnement. Alle drie de abonnementen zijn onbeperkt qua aantal keer trainen per week. Het verschil tussen de abonnementen zit ‘m in de sporten die per abonnement beoefend mogen worden. Klik HIER voor meer informatie over de abonnementsvormen en bijbehorende tarieven.

Recensies van onze leden

Super sportschool! Ik ga er altijd met ontzettend veel plezier naar toe. Van sporten als verplichting naar sporten als hobby gegaan, mede door de fijne sfeer bij Impact (Laura)

Goede sportschool. Geen poespas, spartaans ingericht, puur efficiënt trainen. Sfeer is top. (Anno)

Professionals die weten waar ze over praten en dit op de juiste manier overbrengen in een ongedwongen sfeer! (Wesley)

Toffe club mensen, goede uitleg en gevarieerde trainingen, er heerst echt een “wij” gevoel. (Stefan)

Fijne sfeer, geen poeha maar wel aanpakken. (Martijn)

MMA wedstrijden

Er zijn diverse namen voor MMA, waaronder free fight (het vrije gevecht), vale tudo en cage fight (kooigevecht). Ook zijn er veel organisaties die MMA toernooien organiseren. Veel van die organisaties hanteren tegenwoordig de Unified Rules of Mixed Martial Arts, opgesteld en gebruikt in de VS. De grootste MMA-organisatie is het Amerikaanse Ultimate Fighting Championship (UFC).

Net zoals bij onder meer het boksen, wordt onderscheid gemaakt op basis van verschillende gewichtscategorieën en op basis van wedstrijdervaring (klasse N, C, B, A). Een scheidsrechter, arts en de trainers uit beide kampen zien toe op een goed verloop van de wedstrijd. Hoewel de vechters vaak gehavend uit de strijd komen, vallen er zelden tot nooit zwaargewonden doordat de vechters in topconditie verkeren en vaak beschikken over een groot incasseringsvermogen. De wedstrijden duren meestal drie ronden (variërend van drie tot tien minuten elk) en worden meestal beslist door een knock-out, tap-out (aftikken), of jurybeslissing.

MMA @ Impact Sports Academy te Breda. Powered by Combat Brothers BJJ & MMA.