Krav Maga

Krav Maga te Breda en Tilburg @ Impact Sports Academy

Krav Maga: wat is het?

Krav Maga is geen traditionele martial art. Geen katas. Geen rituelen. Puur een zelfverdedigingssysteem waarbij alles is toegestaan. Belangrijkste uitgangspunt: “Don’t get hurt”

Krav Maga (spreek uit als KRAHV muh-GAH, wat in het Hebreeuws “contact gevecht” betekent) is een simpel, agressief, makkelijk te leren en gemakkelijk te onthouden zelfverdedigingssysteem. Het systeem is ontwikkeld in Israël in een vijandige omgeving waarbij het voor de Israelische soldaten niet mogelijk was veel tijd te steken in het leren van zelfverdedigingstechnieken. Het zelfverdedigingssysteem is niet mooi om te zien. Het heeft geen elegante bewegingen en sluit waarschijnlijk niet aan bij het idee dat de meeste mensen hebben van een vechtkunst zoals Kung Fu, Tai Chi of Judo. Het gaat puur en alleen om simpele en agressieve bewegingen die gericht zijn op zelfverdediging. In tegenstelling tot veel andere systemen is het vooral een overlevingssysteem waarbij het gaat om de persoonlijke veiligheid. Het is een moderne zelfverdedigingsmethode welke ontworpen is om gebruikt te worden tegen één of meerdere ongewapende of gewapende aanvallers. Binnen deze zelfverdedigingstechniek bestaan dan ook geen kata’s of vormen, regels of vastgestelde combinaties voor specifieke aanvallen. De training is vooral gericht op het aanleren van simpele zelfverdedigings-technieken die gebaseerd zijn op de natuurlijke reacties van het menselijk lichaam. Het is een geïntegreerd systeem. Dit betekent dat geleerde technieken toepasbaar zijn in meer dan een situatie, waardoor het mogelijk is een beperkt aantal technieken te leren die werken tegen veel verschillende aanvallen. Bij de training ligt de nadruk daarom ook meer op de principes van het systeem dan op de technieken. Dit omdat geen twee aanvallen ooit hetzelfde zullen zijn. Ook mensen zijn niet gelijk (groot/klein, dik/dun, zwaar/licht, man/vrouw e.d.). Daarnaast zal iemand die geconfronteerd wordt met een bedreiging de ene dag anders reageren dan de andere dag.

“Krav Maga. So one may walk in peace” 

Waarom Krav Maga trainen bij Impact Sports Academy in Breda

Ten eerste: onze manier van trainen!

Het gaat om jouw veiligheid. Dat betekent in onze visie dat we zo reëel als mogelijk moeten trainen, dus met steeds meer weerstand en verrassingselementen onder diverse omstandigheden waarbij en agressiviteit, tactiek en doorzettingsvermogen van levensbelang zijn. Hoe je traint is hoe je je op straat wel of niet kunt verdedigen. We willen niet dat je met een vals gevoel van veiligheid de sportschool uit loopt. Bij Impact staat OVERLEVEN dan ook centraal.

Ten tweede: de continue check op de werking van de technieken in de praktijk.

Natuurlijk zegt iedere bond/school dat. Als je echter goed kijkt naar het curriculum (geheel van technieken) van sommige bonden dan staan daar ook technieken in waar we in de praktijk weinig aan hebben. Waarom deze dan toch trainen? Omdat deze nu eenmaal in het curriculum zitten? Onzin zeggen wij, het gaat er om of de techniek werkt op het moment dat je jezelf in een noodsituatie bevindt. Geen mooie verhalen, maar praktijk. Dat is wat telt!

Wie geeft de Krav Maga les:

Hier zijn we echt heel trots op, niemand minder dan een van de meest vooraanstaande Krav Maga experts van Europa….Ernie van Gorp.

Ernie heeft verschillende expert levels van diverse Krav Maga bonden (ikmf, eikm, worldwide, alliance) en is als een van de zeer weinige niet Israëlische Krav Maga experts in het bezit van een instructeursdiploma van het prestigieuze Wingate Institute te Israel(waar Imi zelf zijn eerste Krav Maga cursus heeft gegeven). Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring als onderofficier in een elite eenheid van defensie, meer dan 10 jaar gewerkt als portier bij diverse bars en nachtclubs en de laatste 10 jaar gewerkt als inspecteur bij de politie gewerkt met als afsluitende functie het regionaal en landelijk adviseren en trainen van politieambtenaren in het gebruik en omgaan met geweld.

Nu is Ernie fulltime bezig met zijn liefde voor de sportschool en alles wat daarmee gepaard gaat. Daarnaast is Ernie van Gorp hoofdinstructeur van de IKMO (Impact Krav Maga Organization).

Ernie en zijn team gaan elk jaar naar Israel om te trainen om zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Krav Maga te Breda en Tilburg @ Impact Sports Academy

Trainen in Breda bij Impact Sports Academy

Bij Impact Sports Academy kunt u meerdere dagen per week de Krav Maga lessen volgen.Klik HIER voor het lesrooster.

Tarieven / abonnementsvormen

Wij hanteren een drietal abonnementen, namelijk een All Inclusive abonnement, een All Inclusive Plus abonnement en een Fight Club abonnement. Alle drie de abonnementen zijn onbeperkt qua aantal keer trainen per week. Het verschil tussen de abonnementen zit ‘m in de sporten die per abonnement beoefend mogen worden. Klik HIER voor meer informatie over de abonnementsvormen en bijbehorende tarieven.

Een keer meedoen met een Krav Maga les?

Ben je nog geen lid, neem dan HIER contact met ons op per mail of telefoon voor het inplannen van een proefles.

Bevriende KM scholen

Recensies van onze leden

Super sportschool! Ik ga er altijd met ontzettend veel plezier naar toe. Van sporten als verplichting naar sporten als hobby gegaan, mede door de fijne sfeer bij Impact (Laura)

Goede sportschool. Geen poespas, spartaans ingericht, puur efficiënt trainen. Sfeer is top. (Anno)

Professionals die weten waar ze over praten en dit op de juiste manier overbrengen in een ongedwongen sfeer! (Wesley)

Toffe club mensen, goede uitleg en gevarieerde trainingen, er heerst echt een “wij” gevoel. (Stefan)

Fijne sfeer, geen poeha maar wel aanpakken. (Martijn)

Aanvullende info over geschiedenis en de principes van Krav Maga

Geschiedenis

De grondlegger, Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld), werd geboren in 1910 te Boedapest. Hij groeide op in Bratislava binnen een gezin waar sport en menselijkheid belangrijke waarden waren. De vader van Imi, Samuel Lichtenfeld, sloot zich op jonge leeftijd aan bij een circus. In dat circus maakte hij kennis met vele mensen die even zovele sporten beoefenden. Van deze mensen leerde de vader van Imi alles wat zij over hun sport wisten. Tot deze sporten behoorden ook vechtsporten en zelfverdedigingsmethoden. Na het verlaten van het circus trad Samuel Lichtenfeld in dienst van de gemeentepolitie. Als kind kreeg Imi les van zijn vader in verschillende sporten,waaronder turnen. Hij nam zelfs deel aan de lessen die aan politieagenten gegeven werden. Aangespoord door zijn vader, blonk Imi uit in vele disciplines, zoals zwemmen, turnen, worstelen en boksen. In 1928 won Imi de jeugdtitel van het Slowaakse jeugdkampioenschap en in 1929 de kampioenstitel voor volwassenen. Tevens werd hij in dat jaar nationaal kampioen boksen. In het daaropvolgende decennium richtte Imi zich voornamelijk op worstelen, zowel als deelnemer en als trainer. Imi werd gezien als een van de beste Europese worstelaars.

Midden jaren dertig begon het leven in Bratislava te veranderen. Het fascisme begon de kop op te steken. Binnen de joodse gemeenschap maakte Imi deel uit van een groep Joodse jongens die zich bekwaamd hadden in boksen, worstelen of gewichtsheffen. Deze groep probeerde de antisemitische bendes buiten de Joodse wijk te houden. Tussen 1936 en 1940 kreeg Imi daardoor vaak te maken met gewelddadige confrontaties en straatgevechten. Het zijn vooral deze veelvuldige incidenten geweest die Imi in staat hebben gesteld om in een later stadium de zelfverdedigingstechnieken te ontwikkelen die we nu als Krav Maga kennen.

Net voordat de fascisten de macht verkregen verliet Imi in 1940 zijn huis, familie en vrienden en ging aan boord van een schip met als bestemming Palestina. Na diverse omzwervingen en een actieve rol gedurende de tweede wereldoorlog kreeg Imi toestemming zich in Palestina te vestigen. In die tijd (1942) dienden vele vrienden van Imi in de Hagana beweging. Dit was de militaire organisatie waaruit later de IDF (Israel Defense Forces) is ontstaan. Imi werd voorgesteld aan generaal Itzchak Sadeh, hoofd van de Hagana, die hem onmiddelijk in de organisatie opnam omdat er behoefte was aan iemand met ervaring in man-tot-man-gevechten. In 1944 begon Imi met de opleiding van de Israelische manschappen. Hierbij werd de nadruk gelegd op lichamelijke conditie, zwemmen, het kunnen gebruiken van een mes en de verdediging tegen de aanval met een mes. Meerdere elite-eenheden van de Hagana en Palmach (voorloper van de speciale eenheden van de IDF) als ook de eenheden van de Palyam (marine commando) en de politiemacht werden door Imi opgeleid. Imi heeft ongeveer twintig jaar in de IDF gediend en heeft in die tijd de technieken voor zelfverdediging verder ontwikkeld en verfijnd. Na uit actieve dienst te zijn teruggetreden paste Imi het Krav Maga aan, zodat naast soldaten ook burgers er gebruik van konden maken. Om zijn methode te verspreiden werden door Imi een tweetal scholen gesticht. Een in Tel Aviv en een in Netanya (zijn woonplaats). Gedurende die tijd bleef Imi nog wel aan als adviseur en instructeur van de IDF en andere Israelische veiligheidsdiensten. In 1972 werd de eerste civiele cursus voor instructeurs gestart in het Wingate Institute of Sport and Physical Education. Sindsdien heeft deze zelfverdedigingsmethode zich verspreid over de hele wereld. In 1978 stichten Imi en enkele van zijn volgelingen de Israeli Krav Maga Association (IKMA), die tot doel heeft Krav Maga in heel Israel en daarbuiten te verspreiden.

Imi Lichtenfeld overleed in januari 1998.

De principes van Krav Maga

1. Raak niet gewond

Het 1e principe is ook direct het belangrijkste principe. Hoewel dit misschien vanzelfsprekend lijkt, is de bedoeling ingrijpend. Dit basisprincipe dicteert dat alle moeite moet worden genomen om – voor zover dat mogelijk is – een conflict te vermijden. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is het noodzakelijk agressief te reageren om daarmee de dreiging op te heffen en de aanvaller te neutraliseren. 

2. Train vanuit een nadelige positie

Bij de training trainen we vaak vanuit een nadelige situatie. Op straat is het waarschijnlijk dat een verdediger gedwongen zal zijn om onvoorbereid actie te ondernemen. Daarom wordt de techniek tijdens de training gewoonlijk uitgevoerd vanuit een neutrale positie. Deze positie dwingt de leerling technieken uit te voeren zonder het juiste voetenwerk, handplaatsing, balans, gewichtverdeling etc. Om te zorgen dat technieken ook in de praktijk werken moeten deze technieken en tactieken niet afhangen van alleen maar een tijdige verdediging of de mate van paraatheid/voorbereiding. 

3. Neutraliseer het onmiddelijke gevaar

Zonder het echte probleem aan te pakken, kan geen ‚techniek’ of ‚oplossing’ succesvol zijn. Vaak gaat waardevolle tijd verloren terwijl minder belangrijke problemen worden aangepakt. KM benadrukt dat het meest dreigende gevaar als eerste moet worden opgelost, en dat dit moet worden gedaan op de meest efficiënte manier. 

4. Gebruik natuurlijke reacties van het lichaam

Hoewel andere stijlen of systemen misschien technieken aanleren die sommigen ‚beter’ achten onder gegeven situaties, werken de meesten van deze technieken tegen de natuurlijke reacties van het lichaam en vereisen uitgebreide tijd om te trainen. Van dergelijke technieken is het zeer onwaarschijnlijk dat zij werken onder de stress van een gewelddadige ontmoeting. Uitgangspunt is dat fijne motorieke vaardigheden veel minder effectief zijn onder de invloed van de adrenaline die gepaard gaat met stressvolle situaties. Daarom zijn de technieken gebaseerd op de grove motoriek en op de natuurlijke reacties van het lichaam. Deze aanpak vergroot de waarschijnlijkheid van het succesvol uitvoeren van een techniek tijdens de stress van een real-life gewelddadige ontmoeting. Het verminderd ook de hoeveelheid vereiste training die nodig is om een redelijk niveau van bekwaamheid te bereiken.

5. Ga effectief om met secundaire gevaren

Als je begrijpt dat het identificeren en het elimineren van het onmiddelijke gevaar in elke aanval gelijk staat aan een succesvolle verdediging, is het ook noodzakelijk om de secundaire gevaren in de gaten te houden die kunnen resulteren in een uitbreiding van de aanval. Secundaire gevaren worden het meest effectief afgehandeld door het gebruik van substantiële tactieken en het gebruik van de andere sleutelprincipes, zoals explosief zijn en het tegelijk gebruiken van verdediging en aanval/ tegelijk verdedigen en aanvallen

6. Plaats een tegenaanval zo snel mogelijk

Een snelle en sterke tegenaanval is noodzakelijk voor elke realistische verdediging. Een sterke en agressieve tegenaanval is nodig om de lopende aanval te verstoren. Het dwingt de aanvaller om te reageren op de verdediger, in plaats van de aanval voort te zetten of aan te passen. Des te sneller deze aanval wordt gedaan, des te sneller kan de verdediger het paradigma ‚roofdier vs. prooi’ omdraaien. Bijna alle criminelen zoeken een slachtoffer, niet een gevecht, dus een agressieve en onmiddelijke tegenaanval zal ook dienen om de aanvaller te verrassen en zo mogelijkheden tot verdere tegenaanvallen en ontsnappingen creëren. Bedenk: verdediging alleen wint geen gevecht!

7. Richt de tegenaanval op de kwetsbare delen

Een zelfverdedigingssysteem dat een in de praktijk werkend systeem wil zijn, moet zich niet baseren op de fysieke krachten van de verdediger. Daarom wordt het aanvallen van kwetsbare delen, zoals de ogen, kaak, keel, lever, nieren, kruis, vingers, knieën, schenen en wreven benadrukt. Aanvallen op deze gebieden stellen verdedigers in staat om maximale schade aan te richten met een minimum aan kracht en inspanning.

8. Pas de tegenaanval aan op de omgeving

Gewelddadige aanvallen vinden zelden plaats in een gecontroleerde omgeving. Benadrukt wordt ook het belang van het analyseren van de omgeving om de juiste actie te kunnen kiezen. Als de verdediging bijvoorbeeld plaatsvindt op een oneven, onstabiel of glad terrein worden stoten naar het bovenlichaam vaak geprefereerd boven trappen. Tijdens het trainen wordt het aangemoedigd om objecten die aanwezig zijn in de omgeving tijdens de aanval te gebruiken, ofwel aanvallend (bijv. stomp voorwerp om mee uit te halen), ofwel verdedigend (bijv. het gebruik van een stoel als schild), om de kansen van het overleven van de aanval te vergroten. Dit is extreem belangrijk, aangezien gevechten zelden „eerlijk” zijn. Als iemands intentie is om kwaad te doen, dan moet de verdediger alles doen wat nodig is, gebruik makend van wat dan ook voor handen is (lamp, fles, bord, koffer, brandblusser, elektrische draad, etc). Dit principe geldt onafhankelijk van wat de voordelen of nadelen lijken te zijn op dat moment. Gevechten zijn dynamisch, en variabelen kunnen in een ogenblik veranderen (introductie van wapens, derde partijen, verwondingen, etc. in een gevecht). Benadrukt wordt dat verdedigers alles doen wat nodig is om veilig thuis te komen.

9. Mindset: geef nooit op

Een gedegen trainingsregime zal grote moeite doen, om door middel van oefeningen een vechtlust te ontwikkelen in elke beoefenaar. In tijden van potentieel gevaar kunnen vele factoren de uitkomst van een woordenwisseling beïnvloeden, en de meesten van deze factoren worden gecontroleerd – in ieder geval oorspronkelijk – door de aanvaller. De vechtlust ontwikkeld door het trainingsregime kan heel goed de enige factor zijn waarover de verdediger controle heeft. Daarom moet het worden gevoed en gecultiveerd worden. De essentie van Krav Maga, en datgene dat de verdediger zal redden, is de bereidheid om alles te doen dat nodig is om te overleven. De filosofie dat een nooit opgevende houding gesterkt kan worden door training stelt leerlingen in staat om zich aan te passen onder de meest stressvolle situaties en om succesvol uit gewelddadige situaties te komen, onafhankelijk van de dynamiek van de situatie.

10. Breng jezelf in veiligheid

Uiteindelijk is het doel om veilig thuis te komen. De training benadrukt dat het extreem belangrijk is om agressief te verdedigen om te zorgen dat de dreiging niet langer bestaat. Het is belangrijk om te zorgen dat je je niet langer dan nodig in een gevaarlijke situatie bevindt. Met het verstrijken van de tijd, nemen de variabelen toe (de introductie van wapens, een derde partij, vermoeidheid, verwondingen etc.), en daarom moet de verdediger altijd proberen om de de gevaarlijke omgeving zo snel als veilig te verlaten. Gewelddadige ontmoetingen zijn uniek, en de situatie zal de reacties bepalen, waaronder ook de tijd om veilig weg te komen.

11. Doe nooit meer dan noodzakelijk is

Zoals eerder al gezegd, is het doel van de training om de overlevingskansen te verbeteren. Vanuit de oorsprong is het een agressief en dwingend systeem. Maar het is en blijft een zelfverdedigingssysteem en zelfverdediging mag nooit een bestraffing worden. Het elimineren van het gevaar betekent genoeg doen om een ontsnapping te kunnen faciliteren. Als verdediger is het niet acceptabel om bestraffing of wraak uit te oefenen op de aanvaller. Dit is niet alleen moreel onacceptabel maar ook ongewenst aangezien de verdediger daarmee het risico loopt langer dan noodzakelijk betrokken te zijn, waardoor de kans dat andere variabelen ten tonele verschijnen toeneemt. Vaak is je losmaken van de situatie de beste oplossing.

Krav Maga breda

Impact Krav Maga Organization (IKMO)

Impact Sports Academy is aangesloten bij de Impact Krav Maga Organization. Deze organisatie is een samenwerkingsverband van verschillende Krav Maga scholen die allemaal eenzelfde filosofie hebben met betrekking tot het Krav Maga.

Ten eerste: de manier van trainen!

Het gaat om jouw veiligheid. Dat betekent in de visie van de Impact Krav Maga Organization dat we zo reëel als mogelijk moeten trainen, dus met steeds meer weerstand en verrassingselementen onder diverse omstandigheden waarbij en agressiviteit, tactiek en doorzettingsvermogen van levensbelang zijn. Hoe je traint is hoe je je op straat wel of niet kunt verdedigen. We willen niet dat je met een vals gevoel van veiligheid de sportschool uit loopt. Bij de IKMO staat OVERLEVEN dan ook centraal.

Ten tweede: de continue check op de werking van de technieken in de praktijk.

Natuurlijk zegt iedere bond/school dat. Als je echter goed kijkt naar het curriculum (geheel van technieken) van sommige bonden dan staan daar ook technieken in waar we in de praktijk weinig aan hebben. Waarom deze dan toch trainen? Omdat deze nu eenmaal in het curriculum zitten? Onzin zeggen wij, het gaat er om of de techniek werkt op het moment dat je jezelf in een noodsituatie bevindt. Geen mooie verhalen, maar praktijk. Dat is wat telt!

Website en Facebook pagina van de IKMO

Je kan de activiteiten van de IKMO volgen via Facebook, Instagram en hun website. Klik HIER om naar de Facebook pagina van de IKMO te gaan.

De website van de IKMO is HIER te vinden.

Seminars/trainingen van de IKMO

De IKMO verzorgd met enige regelmaat diverse trainingen en seminars. Hieronder staan een aantal korte video’s van de Tactical Operator seminars die door de IKMO verzorgd zijn op onze locatie en van een Progression seminar.